8 gânduri despre „Via Ferrata “Grota cu Hamace” – Suncuius, jud. Bihor (B)

  1. Mie ceva imi scapa aici. Bucata aia de perete e proprietatea astora care au instalat via ferrata? Ce drept au ei sa-si monteze sarma acolo si sa faca afacere din asta? Din cate stiu eu acolo e rezervatie. Daca faci o amenajare gratuita e una dar daca ceri bani, cica „sponsorizare” e cu totul alta. Nu le un pic rusine sa stea cu mana intinsa?

    Apreciază

    1. #trecatorul Mi se pare corect cea ce spui. nu se poate cere o sponzorizare obligatorie. Apreciez ca au facut un traseu dar nu mi se pare corect ca o asociatie non-profit sa ceara bani. Am inteles ca mai nou sunt operatori de turism, atunci trebuie sa plateasca impozite si sa plateasca concesiunea acelui perete, este un teren al tari nu este un parc de distractii.

      Apreciază

  2. O explicatie au oferit-o aici, in comentariile de la postul https://www.facebook.com/CassioMontanaOradea/posts/2043479235665659.

    Citez:

    „Clubul CASSIO Montana este un ONG (organizatie non profit) adica spre deosebire de un srl scopul lui nu este sa faca profit. Terenul pe care am amenajat acest obiectiv turistic este proprietate privata a composesoratului Suncuius de la care clubul a inchiriat-o si plateste chirie.

    Clubul a amenajat din fonduri proprii in ultimii 34 de ani intre 50 si 100 de trasee de alpinism si escalada in zona vadu crisului suncuius. Accesul in acestea este gratuit.

    In ultimii 2 ani tot clubul nostru in colaborare cu Salvamont Bihor a amenajat in vadu crisului 2 trasee de via ferrata. Accesul in acestea este gratuit.

    Tot in ultimii 2 ani membrii clubului au implementat pe baza de voluntariat si cu finantare proprie un sistem de marcare a traseelor amenajate de club si nu numai pe baza de qr-code plasat la baza traseului pe care il puteti scana cu smartphoneul si vi se incarca pe telefon descrierea traseului cu toate datele tehnice si hartile precum si echipamentul necesar pentru parcurgere. Acest sistem este cu acces gratuit.

    Vara trecuta ne-am propus sa realizam ceva nemaintalnit in zona si anume un mare parc de aventura outdoor cu multiple via ferrata, tiroliene, poduri suspendate, platforma de bungee jumping si trasee de escalada pentru copii. Odata planul facut am obtinut terenul, am realizat documentatia pentru avizarea de la toate organele competente si am demarat campania de strangere de fonduri prin sponsorizari/donatii in paralel cu negocieri cu furnizorii de materiale necesare amenajarii pentru plati la termen precum si plati in rate. Am reusit sa strangem fonduri pentru prima via ferrata din parc, cea pe care tocmai am deschis-o.

    In toamna trecuta am demarat lucrarile si luna aceasta am deschis obiectivul. Totul pe baza de voluntariat si fonduri obtinute din sponsorizari/donatii.

    Pentru finalizarea intregului proiect si pentru dezvoltarea traseelor de escalada si alpinism din zona ne bazam pe sponsorizarile/donatiile generate de accesul pe aceasta via ferrata si nu numai. Asta nu inseamna ca nu fiscalizam veniturile (se primeste chitanta pentru fiecare leu incasata). Doar ca prin natura sa un ONG negenerand profit nu plateste aceleasi taxe cu un srl. Va asiguram insa ca asa cum am procedat in intreaga noastra istorie de 34 de ani cu donatiile/sponsorizarile la fel vom procedda si de acum incolo adica le vom reinvesti in sport si trasee specifice.

    Si ca sa revenim la neclaritatea dvs, sponsorizarea e un act voluntar, neobligandu-va nimeni sa faceti acest gest. Dar fiind vorba de o proprietate privata accesul pe aceasta se faca in conditiile stabilite de proprietar.”

    Apreciază

  3. Am citit si eu „explicatiile” astea. Orice ar spune ei nu e in regula taxarea pentru folosirea traseului. Vor sa faca ghidaj acolo, treaba lor, sa inchirieze echipament, la fel. Dar sa te pui stapan pe stanca aia e absurd. Si probabil nici „sponsorizarea” in schimbul folosirii traseului nu ar fi vazuta cu ochi buni de anaf, protectia consumatorului, etc. Ce fac ei e ca si cum eu as cere cate doi lei „sponsorizare” pentru parcurgerea traseelor vopsite din fonduri propri.

    Apreciază

  4. Mdah, organizatie non-profit este o poveste bullshit. Isi platesc membrii, doar persoana juridica nu face profit, ci doar ei, personal. Dar cu ce drept limiteza ei accesul. E muntele lor personal? Am sa fac plangere la cat mai multe departamente posibile impotriva nesimtitilor astora.

    Apreciază

  5. Vad tot felul de plangaciosi pe aici…Ma intreb oare ei au facut vreun traseu de via ferrata ? Stiu cata munca este depusa ?Isi dau seama ca daca nu erau baietii acestia acolo era in continuare o stanca goala ? Mai vad si o tenta comunista in comentariile unora in care se asteapta sa fie totul gratuit…dar oameni buni…realizati ca este o stanca detinuta de o entitate privata ! Da…nu va mirati.Mai sunt n situatii in tara.Iar cand este privat nu te joci.Mergeti sa pichetati parlamentul si sa cereti ca stancile obiective turistice sa fie ale statului.Sunt total de acord.Dar pana atunci…asta este realitatea ! Si repet…pana nu au muncit acesti baieti acoli nu era nimic.Deci au tot dreptul sa ceara ceva pentru munca lor.Ca altfel nu incurajati muncile de genul.

    Apreciază

Lasă un comentariu