Via Ferrata “White Wolf” – Pestera Muierilor, Cheile Galbenului, Baia de Fier, jud. Gorj (13 trasee) (B; C; D; E)

 

Traseul principal: D      ↔ 400m      ↑ 100m      ⏱ 1h vf / 1h30 total

View in English or Google Translate to: ItalianFrenchGermanHungarian.

Traseele de via ferrata din Cheile Galbenului, Baia de Fier, judetul Gorj sunt un proiect al Clubului Montan White Wolf. Amenajarea traseelor a fost realizata in perioada 20??-2018, prin autofinantare. Au rezultat 11 variante posibile de ascensiune, de diferite lungimi si dificultati: 1) Spirala Mare, 2) Creasta Pesterii, 3) Marea Crapatura, 4) Spirala Mica, 5) Loreley, 6) Pantera Roz, 7) Amfiteatrul Zmeilor, 8) Saritoarea Ursului, 9) Spirala Medie, 10) Laura, 11) Vanturilor, 12) Virus, 13) Antivirus.

Traseele de via ferrata de la Baia de Fier
+ Vanturilor, al 11-lea traseu, cu plecarea in apropiere de Spirala Mica +Virus si Antivirus, traseele 12 si 13

Pe scurt:

 • Acces gratuit
 • Lungime traseu principal 400m; 13 trasee in total
 • Diferenta de nivel traseu principal 100m
 • Dificultate traseu principal D (greu, dificil)
 • GPS acces: 45°11’35.1″N 23°45’17.4″E sau 45.193083,23.754833.
 • Durata parcurs traseu principal 1h+
 • Perioada optima: mai – octombrie, evitand perioadele ploioase cand stanca devine alunecoasa

Acces: Locatia Pestera Muierilor din Baia de Fier este foarte accesibila, fiind la 8 km de drumul national 67 Râmnicu Vâlcea – Târgu Jiu. Din comuna Poienari (intersectie bine marcata) urmati drumul spre Baia de Fier. In 5 kilometri ajungeti in centru si aveti inca 3 kilometri spre Peştera Muierilor. Drumul este nou si e in stare foarte buna.

Primele 3 trasee au punct de start comun. Mergand spre intrarea in Pestera Muierilor, se ocolesc prin stanga scarile de acces, pana la baza stancii, unde se gaseste un panou informativ cu schita traseelor. Coordonatele GPS ale punctului de start in traseele „Spirala Mare”, „Creasta Pesterii” si „Marea Crapatura”: 45°11’32.6″N 23°45’14.4″E sau 45.192390,23.754000.

„Spirala Mica” are punctul de start al cablului cativa metri mai departe, GPS 45°11’32.0″N 23°45’16.0″E sau 45.192230,23.754440.

„Saritoarea Ursului” si „Spirala Medie” au punctul de start in Zona G a Cheilor Galbenului. De la panoul de start „Spirala Mare” se continua pe poteca de la baza stancilor, pe sub traseele de catarare, pana se ajunge in zona G. GPS: 45°11’28.8″N 23°45’18.4″E sau 45.191320,23.755110.

„Loreley” si „Pantera Roz” incep de la 45°11’33.8″N 23°45’21.9″E sau 45.192730,23.756090, pe versantul opus Pesterii Muierilor, inainte de podul care traverseaza raul Galbenul. De la panoul informativ cu traseele se urca o carare scurta si abrupta, pana la baza cablului de via ferrata.

„Amfiteatrul Zmeilor” este situat in zona Z a Cheilor Galbenului / Baia de Fier, GPS 45°11’21.9″N 23°45’23.6″E sau 45.189420,23.756560.

Grade de dificultate: Gradele de dificultate sunt notate de la A(foarte usor) la E(extrem).

Particularitatea traseelor de la Baia de Fier consta in faptul ca sunt amenajate mai mult spre catarare, cu prize artificiale extrem de rare, prezente doar pe portiunile dificile.

Traseul 1 – „Spirala Muierilor” sau „Spirala Mare”

 • Lungime: 400m
 • Diferenta de nivel: 100m
 • Dificultate: D (greu, dificil)
 • GPS Start Via Ferrata: 45°11’32.6″N 23°45’14.4″E sau 45.192390,23.754000
 • Durata de parcurs: 1h+
 • Inaugurat in … pe peretele cu Pestera Muierilor
 • Poate fi parcurs noaptea, are nocturna; este nevoie si de frontale.
Traseul de via ferrata „Spirala Mare” din Baia de Fier, Gorj.

In zona Baia de Fier, este al treilea traseu ca dificultate, dupa Laura si Amfiteatrul Zmeilor. Primul segment este comun cu „Creasta Pesterii” si „Marea Crapatura”, dupa care se continua pe prima deviatie la stanga. Prezinta mai multe zone dificile si o varianta de retragere pe „Spirala Mica” la aproximativ o treime din traseu, in dreptul unui pod indian a carui parcurgere este optionala. Tot aici este si loc de regrupare. In continuare urmeaza portiunile cele mai dificile: doua urcari verticale, prima cu prize naturale mici si o scoaba, iar a doua usor surplombata dar cu elemente metalice infipte in perete. In afara zonelor grele unde exista elemente metalice ajutatoare, pe traseu exista doar cablul si stanca, deoarece intreg traseul a fost gandit mai mult spre catarare. Prin comparatie, celelalte trasee de via ferrata din Romania abunda in elemente artificiale. Retragerea se face continuand inainte spre padure, pe urma se coboara in dreapta pe o poteca marcata cu puncte albastru si rosu, care duce inapoi la baza stancii.

Traseul 2 – „Creasta Pesterii”

Primul segment este comun cu „Spirala Mare” si „Marea Crapatura”, dupa care se continua pe a doua deviatie la stanga.  Contine o sectiune mai solicitanta, in ultima treime a traseului. Retragerea se face continuand linia crestei pana in padure, pe urma se coboara spre drepata pe o poteca nemarcata care duce inapoi la baza stancii. Alternativ, se poate cobori pe „Marea Crapatura” cu mare atentie la dislocarea pietrelor, mai ales daca sunt alti oameni in urcare.

Traseul 3 – „Marea Crapatura”

Primul segment este comun cu „Spirala Mare” si „Creasta Pesterii”, se trece de cele doua deviatii la stanga si se continua drept in sus. Retragerea se face continuand linia crestei pana in padure, pe urma se coboara spre drepata pe o poteca nemarcata care duce inapoi la baza stancii.

Traseul 4 – „Spirala Mica”

Acest traseu este in general folosit pentru retragere rapida din traseul 1, Spirala Mare. Daca se pleaca de jos in sus, continuarea pana in top se face pe Spirala Mare (D).

Traseul 5 – „Loreley”

 • Lungime: 300m
 • Diferenta de nivel: 105m
 • Dificultate: B (usor)
 • GPS Start Via Ferrata: 45°11’33.8″N 23°45’21.9″E sau 45.192730,23.756090
 • Durata de parcurs: 30min
 • Inaugurat in Decembrie 2015 pe versantul estic al Galbenului

Primul segment este comun cu traseul „Pantera Roz”. In continuare, „Loreley” urca drept pana aproape de creasta. Pentru retragere se poate folosi traseul turistic Belvedere (punct rosu) in ambele sensuri, dar si revenirea tot pe „Loreley”.

Traseul 6 – „Pantera Roz”

 • Lungime: 500m
 • Diferenta de nivel: 250m (154m parcurs de la start cablu pana la top cablu)
 • Dificultate: C (mediu)
 • GPS Start Via Ferrata: 45°11’33.8″N 23°45’21.9″E sau 45.192730,23.756090
 • Durata de parcurs: 1h
 • Inaugurat in primavara anului 2017 pe versantul estic al Galbenului
Traseul de via ferrata „Pantera Roz” din Baia de Fier, Gorj. Sursa poza: Gorjeanul.ro

„Intrarea și primul tronson sunt comune cu ale traseului Loreley, după care se continuă cu deviație în stânga. O brană înerbată străbate curba de nivel până la trei grote care fac parte din ineditul traseului. Adevărata provocare abia acum începe, temerarii urcând o faleză de stâncă cu traversare spre dreapta și ieșire până în pisc. Pentru retragere se poate folosi atât traseul turistic Belvedere (punct roșu) în ambele sensuri, cât și combinația de Belvedere cu Loreley (pe coborâre rapidă)” – Gabriel Dan Chiriac, presedintele clubului montan White Wolf (sursa)

Traseul 7 – „Amfiteatrul Zmeilor”

Pozitie: zona Z in Cheile Galbenului / Baia de Fier. Lungime: 250m. Dificultate: greu. Fara elemente artificiale. (sursa)

Pentru a intra in traseu se pleaca din parcarea din fata pensiunii Vila Nico, aflata imediat dupa podul ce traverseaza raul Galbenul. Se merge in aval, pe langa rau, pe o poteca de partea dreapta a acestuia, partea dinspre stanca. Dupa cateva minute intalnim un copac pe care se afla o placuta mica cu „via ferrata” si o sageata in dreapta. Aici parasim poteca de langa rau si incepem sa urcam spre stanca, tot pe o poteca ingusta, pastrand directia de mers initiala. In cateva minute ajungem la intrarea in traseul de via ferrata Laura, iar 10 metri mai in fata ajungem la intrarea in acest traseu.

Dupa prima parcurgere, acest traseu pare mai greu (mai tehnic) decat Spirala Mare, tot din Baia de Fier, mai greu decat Wild Ferenc din Suhardul Mic, mai greu decat traseul principal de la Astragalus din Cheile Sugaului-Munticelu. Nu exista prize artificiale deloc (scoabe, pitoane, etc.). Doar cablul si prizele naturale. Avansarea cu ajutorul cablului este mai dificila, deoarece cablul este subtire, 8mm diametru.

In data de 5 Mai 2018, prima parte a traseului nu era curatata complet, astfel incat unele prize aveau inca muschi, iarba, sau pamant pe ele.

In prima parte, traseul este relativ usor, partile mai grele sunt chiar la final. Dupa o prima parte pe care o autoevaluam B/C, se ajunge la un aven (puț), inalt de aproximativ 10 metri. Pana aici exista o singura trecere un pic mai dificila. Daca aceasta trecere v-a pus probleme, luati in calcul intoarcerea deoarece urmeaza portiuni mai grele.

Intrarea in aven este ingusta, se intra practic pe burta. Este in plan largirea acestei intrari, pe viitor. Parcurgerea avenului este usoara si spectaculoasa, iar iesirea se face iarasi printr-o fanta ingusta, pe unde am iesit fara rucsacuri in spate.

Imediat dupa aven este o zona unde se poate face pauza, sub un perete vertical de stanca pe care cablul de via ferrata il parcurge in zig-zag.

O pauza aici este recomandata deoarece acest perete vetical este mai dificil, mai ales daca sunteti deja obositi in acest punct al traseului. In plus, partea cea mai grea din acest segment este chiar sus, la iesirea din zig-zag. Acest perete se poate ocoli prin stanga lui (atentie, aceasta zona este expusa!), dar nu am verificat personal aceasta varianta de ocolire.

Dupa acest perete vertical, traseul continua in sus, dar inainte de aceasta ultima portiune se poate intra in pestera Grota Corbului. Aici se poate face din nou pauza, deoarece ultimul segment vertical este iarasi dificil. Aceasta ultima portiune verticala se poate ocoli intrand in Grota Corbului prin stanga si iesind prin dreapta, in amonte, de unde se coboara pe un valcel pana jos, pe marcaj albastru si rosu. Nu am verificat personal aceasta varianta de retragere.

Per total, intreg traseul este foarte frumos, dar greu! Traseul se poate parcurge in aproximativ 1h30. L-am parcurs, cu pauze, in 2h.

Retragerea dureaza aproximativ 20 minute. Pentru retragere, din varful traseului se continua inainte, tot in sus, spre creasta, pe marcaj punct albastru in cerc rosu. Ajunsi in creasta, se continua tot inainte pe acelasi marcaj pana la intersectia cu traseul de drumetie Triunghi Albastru, la intersectarea caruia se face dreapta, coborand catre Pestera Muierilor.

Domnul G.D. Chiriac a raspuns, din partea clubului montan White Wolf, catorva intrebari legate de acest traseu (sursa):

 1. VFRomania: Ca dificultate, cum se situeaza fata de Pantera Roz si Marea Spirala?
  White Wolf Club: In varianta simplista este Traseu Greu similar cu Marea Spirala sau putin peste ea datorita tehnicitatii. Urmeaza sa codam toate traseele din zona conform scalei international si atunci vom fi mai la obiect.
 2. VFRomania: Zona Z unde este, mai exact? Exista online un topo de alpinism/escalada care sa includa si zona Z?
  White Wolf Club: Urmeaza a fi postat un Topo. Ca pozitie este exact la mijlocul Cheilor Galbenului, pe versantul drept. Din sosea se vede tancul care are sub varf ferestrele de la pestera “Grota Corbului”.
 3. VFRomania: Diferenta de altitudine cat este?
  White Wolf Club: Pleaca de la cca. 620m si ajunge la cca. 850m. Inca nu l-am cartat dar voi reveni cu date mai exacte.
 4. VFRomania: In cat timp estimati ca se poate parcurge traseul?
  White Wolf Club: Durata aproximativa 1:15 – 1:30.
 5. VFRomania: Fara elemente artificiale inseamna fara scoabe, pitoane … Deci doar cablul? (e frumoasa o astfel de abordare)
  White Wolf Club: Nu am considerat necesar artificializarea traseului prin adaugarea de trepte sau manere metalice chiar daca am marit gradul de dificultate. (…) Consideram ca iubitorii de via ferrata cauta muntele natural.
 6. VFRomania: Pe parcursul traseului exista si o grota?
  White Wolf Club: Traseul trece printr-un aven natural (put) de cca 10 m si atinge tangential pestera “Grota Corbului”.
 7. VFRomania: Care este traseul de retragere?
  White Wolf Club: Retragerea se poate face prin padure (urcand creasta din spatele traseului si coborand prin padure pe langa intrarea Pesterii Muierilor) sau prin coborare lateral in amonte de traseu.

Traseul 8 – „Saritoarea Ursului”

 • Lungime: ?m
 • Diferenta de nivel: ?m
 • Dificultate: C (mediu)
 • GPS Start Via Ferrata:  45°11’28.8″N 23°45’18.4″E sau 45.191320,23.755110
 • Durata de parcurs: 30min
 • Inaugurat in Mai 2018

„Având punct de plecare comun, cele două trasee noi („Saritoarea Ursului” si „Spirala Medie”) urcă si traversează jumătate din Valcelul Ursului după care se bifurca. (…) Traseul Săritoarea Ursului, după cum îi spune și numele, intră după bifurcație într-o ascensiune susținută și după ce forțează o săritoare abruptă continuă până la întâlnirea cu traseul Marea Crăpătură. Ambele trasee noi se întâlnesc pe Creasta Sfinxului și, după Puntea Indiană, exploratorii înălțimilor se pot retrage la umbra pădurii spre intrarea în Peștera Muierilor” – sursa

Singura varianta usoara de retragere din punctul cel mai dificil, saritoarea propriu-zisa, este intoarcerea pe acelasi traseu pe care s-a urcat.

Traseul 9 – „Spirala Medie”

Mergand spre intrarea in Pestera Muierilor, se ocolesc prin stanga scarile de acces, pana la baza stancii, unde se gaseste un panou informativ cu intrarea in primele 3 trasee. De aici se continua poteca timp de cateva minute, pe sub stancile cu trasee de catarat, pana se ajunge in zona G, unde exista panou cu intrarea comuna in traseele de via ferrata „Saritoarea Ursului” si „Spirala Medie”.

„Spirala Medie” are trei segmente: prima parte comuna cu „Saritoarea Ursului”, o parte de mijloc de sine statatoare, iar ultima parte comuna cu „Spirala Mare”.

In prima parte, traseul este relativ usor. Se ajunge la o intersectie, unde „Saritoarea Ursului” continua in sus, iar „Spirala Medie” spre dreapta, cu o traversare prelungita (taie cateva trasee de alpinism-escalada, constituind si o varianta rapida de retragere ori salvare pentru cataratori).

Traseul intersecteaza „Spirala Mare” sub zona cu „trepte”, zona cea mai grea din traseu, de unde continua spre top pe o portiune comuna cu „Spirala Mare”. Se evita astfel prima parte grea din „Spirala Mare”, dar nu si zona verticala cu „trepte”.

Singura varianta usoara de retragere din acest punct este intoarcerea pe acelasi traseu pe care s-a urcat.

Dupa trepte, ultima parte a traseului este medie ca dificultate si se termina cu un pod indian format dintr-un cablu la picioare si doua cabluri la maini.

Retragerea se face continuand linia crestei pana in padure, pe urma se coboara spre dreapta pe o poteca nemarcata care duce inapoi la baza stancii.

Traseul 10 – „Laura”

 • Lungime: 180m
 • Diferenta de nivel: 150m
 • Dificultate: E (foarte greu)
 • GPS Start Via Ferrata: 45°11’22.5″N 23°45’22.9″E sau 45.189578,23.756361
 • Durata de parcurs: ?
 • Inaugurat in Septembrie 2018

Pentru a intra in traseu se pleaca din parcarea din fata pensiunii Vila Nico, aflata imediat dupa podul ce traverseaza raul Galbenul. Daca spre traseele din zona intrarii in Pestera Muierii se urca spre intrarea in pestera, pentru acest traseu se merge in aval, pe langa rau, pe o poteca de partea dreapta a acestuia, partea dinspre stanca. Dupa cateva minute intalnim un copac pe care se afla o placuta mica cu „via ferrata” si o sageata in dreapta. Aici parasim poteca de langa rau si incepem sa urcam spre stanca, tot pe o poteca ingusta, pastrand directia de mers initiala. In cateva minute ajungem la cablul de via ferrata. La 10 metri mai in fata se afla si intrarea in traseul Amfiteatrul Zmeilor.

Traseul este vertical, usor oblic, fara accesorii artificiale in afara de cablul propriu-zis. Sunt necesare aptitudini de escalada pentru a-l parcurge.

Traseul 11 – „Vanturilor”

 • Lungime: 250m
 • Diferenta de nivel: 200m
 • Dificultate: D (greu)
 • GPS Start Via Ferrata: … (De la Pestera Muierilor, stanga, pe sub faleza, dupa traseul Mica Spirala.)
 • Durata de parcurs: 1h
 • Inaugurat pe 9 Februarie 2020

Mergand spre intrarea in Pestera Muierilor, se ocolesc prin stanga scarile de acces, pana la baza stancii, unde se gaseste un panou informativ cu intrarea in primele 3 trasee. Putin mai in fata trecem de Mica Spirala si ajungem la intrarea in Vanturilor.

Traseul este in mare parte comun cu Marea Spirala, mai putin portiunea de la start pana la intersectia cu Mica Spirala, pe care am autoevaluat-o ca dificultate C, fiind mai tehnica.

Prima parte, cea care ii da numele Vanturilor, este diferita si consta in parcurgerea unei fante inguste intre 2 pereti de stanca. Aici am constatat ca este incomod cu un rucsac mediu in spate, pe care am ajuns sa-l pasam intre participanti.

La iesirea din aceasta fanta, traseul se intersecteaza cu Mica Spirala si continua in sus spre Marea Spirala sau in jos catre poteca de start.

Cateva posturi pe Facebook despre amenajare si inaugurare:

Traseul 12 – „Virus”

Pentru a intra in traseu se pleaca din parcarea din fata pensiunii Vila Nico, aflata imediat dupa podul ce traverseaza raul Galbenul. Se merge in aval, pe langa rau, pe o poteca de partea dreapta a acestuia, partea dinspre stanca. Dupa cateva minute intalnim un copac pe care se afla o placuta mica cu „via ferrata” si o sageata in dreapta. Aici parasim poteca de langa rau si incepem sa urcam spre stanca, tot pe o poteca ingusta, pastrand directia de mers initiala. In cateva minute ajungem la cablul de via ferrata. La 10 metri mai in fata se afla si intrarea in traseul Laura.

Traseul este comun in mare parte cu Antivirus. Incepe cu un traverseu oblic, dupa care urca relativ constant pe verticala pana aproape de creasta. Spre final se desparte de Antivirus, continuand in dreapta pana in creasta.

Din creasta se poate cobori in dreapta pe un valcel, pe marcajul puncte albastru si rosu, sau continua inainte pana in padure si reveni apoi in dreapta spre intrarea in Pestra Muierilor.

Tot in creasta, in stanga se poate ajunge in Grota Corbului, parte din traseul Amfiteatrul Zmeilor.

Traseul 13 – „Antivirus”

Pentru a intra in traseu se pleaca din parcarea din fata pensiunii Vila Nico, aflata imediat dupa podul ce traverseaza raul Galbenul. Se merge in aval, pe langa rau, pe o poteca de partea dreapta a acestuia, partea dinspre stanca. Dupa cateva minute intalnim un copac pe care se afla o placuta mica cu „via ferrata” si o sageata in dreapta. Aici parasim poteca de langa rau si incepem sa urcam spre stanca, tot pe o poteca ingusta, pastrand directia de mers initiala. In cateva minute ajungem la cablul de via ferrata. La 10 metri mai in fata se afla si intrarea in traseul Laura.

Traseul este comun in mare parte cu Virus. Incepe cu un traverseu oblic, dupa care urca relativ constant pe verticala pana aproape de creasta. Spre final se desparte de Virus, continuand in stanga pana in creasta, cu prize naturale numeroase. Aceasta ultima portiune este putin mai dificila, dar la parcurgere am estimat ca este mai usoara decat pasul de pe Saritoarea Ursului, cotat tot C.

Din creasta se poate cobori in dreapta pe un valcel, pe marcajul puncte albastru si rosu, sau continua inainte pana in padure si reveni apoi in dreapta spre intrarea in Pestra Muierilor.

Tot in creasta, in stanga se poate ajunge in Grota Corbului, parte din traseul Amfiteatrul Zmeilor.

In stadiu de proiect

Pentru viitor sunt in plan de amenajare mai multe trasee noi: doua trasee pe versantul estic al Galbenului, langa „Loreley” si „Pantera Roz”, trei trasee pe peretele pesterii, continuarea crestei pesterii, tiroliene in partea superioara.

Costuri acces: gratuit.

Echipament: Obligatoriu casca, ham si lonja speciala pentru via ferrata, prevazuta cu mecanism de absorbtie a socurilor plus 2 carabiniere speciale pentru via ferrata, cu care ne asiguram in permanenta de sufa metalica a traseului. Optional, manusi.

In zona se poate inchiria echipament pentru via ferrata de la clubul montan White Wolf, cu programare telefonica in prealabil.

Conditii meteoMeteoblue Baia de FierViewweather Pestera Muierilor.

Apel de urgenta: 0-SALVAMONT, adica 0725.826.668, sau numarul general de urgente 112.

Video:

Poze:

*Mai multe fotografii de pe traseele de via ferrata din Romania sunt disponibile la rezolutie mare, pentru uz comercial sau editorial, pe Shutterstock – setul Via Ferrata Romania, sau Adobe Stock – colectia Via Ferrata Romania.

Surse:

 

3 gânduri despre „Via Ferrata “White Wolf” – Pestera Muierilor, Cheile Galbenului, Baia de Fier, jud. Gorj (13 trasee) (B; C; D; E)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s