Via Ferrata din Cheile Rasnoavei – jud. Brasov (C/D)

C/D      ↔ 450m      ↑ 250m      ⏱ 2h vf / 2h30 total

View in English or Google Translate to: Italian, French, German, Hungarian.

Traseul de via ferrata din Cheile Rasnoavei a fost amenajat de catre Jump Adventure, mai exact de catre Mihai „Popa” Mandreanu, cu resurse financiare proprii, ajutat de Rudi Ivan , Bogdan Boja , Florin Sasca. Traseul a fost inaugurat in anul 2001 si revizuit/reasigurat in Mai 2017, conform paginii de Facebook Jump Adventure.

ATENTIE: Nu am parcurs personal acest traseu, dar, in urma relatarilor celor care l-au incercat, se pare ca, in mod intentionat, cablul in primii 15 metri ai traseului a fost indepartat de catre cei care au amenajat traseul. La fel si un pendul plus cateva alte elemente spre finalul traseului, pendul care se reinstaleaza de catre Jump Adventure in momentul in care parcurgeti traseul cu ghid din partea lor. Cititi si comentariile din josul paginii inainte de a aborda acest traseu deoarece mai multi oameni au intampinat dificultati in parcurgerea lui.

Via ferrata din Cheile Rasnoavei este situata pe peretele sudic al cheilor, are o lungime de 450m si 220m diferenta de nivel, iar parcurgerea ei ofera o perspectiva unica si spectaculoasa a zonei. Este echipata pe tot parcursul ei cu trepte si cablu de asigurare prins cu conexpand-uri din 5 in 5 metri si are puncte de regrupare si de retragere in caz de accident, oboseala, conditii meteo nefavorabile.

Pe scurt:

 • Acces cu plata
 • Lungime totala 450m
 • Diferenta de nivel 250m
 • Dificultate C/D
 • GPS acces: 45°32’42.94″N 25°31’4.84″E sau 45.545250,25.518000
 • GPS Start Via Ferrata: 45°32’42.94″N 25°31’4.84″E sau 45.545250,25.518000
 • Durata poteca acces: 1min
 • Durata via ferrata: 2h
 • Durata retragere: 30min
 • Timp total: 2h30
 • Varsta minima 14 ani
 • Perioada optima: mai – octombrie, evitand perioadele ploioase cand stanca devine alunecoasa

Acces: Din drumul judetean 73A, dinspre Rasnov catre Paraul Rece > Predeal, facem stanga dupa aproximativ 3km, in dreptul pensiunii Poiana Rasnoavei, 45°33’14″N 025°29’13.3″E, catre Complexul Conca Verde, iar de aici mergem inainte pana in Cheile Rasnoavei.

De asemenea, de la Predeal – Hotel Trei Brazi se poate ajunge pe potecile de drumetie marcate cu triunghi albastru si triunghi galben, iar de la halta Timisu de Sus pe triunghi rosu.

Lungimea traseului de via ferrata: 450m. Diferenta de nivel: 250m.

Dificultate: C/D (mediu/greu). Gradele de dificultate sunt notate de la A(foarte usor) la E(extrem).

Nivelul de dificultate al acestui traseu este mediu cu portiuni mai grele, fiind accesibil si copiilor cu conditia sa aiba varsta minima de 14 ani. In ciuda faptului ca traseul nu presupune decat o conditie fizica medie, inaltimea mare si cele cateva pasaje expuse pot provoaca frica, mare consumator de energie. Este un traseu foarte expus si aerian, avand chiar si pasaje surplombate.

Timp de parcurs: 2 ore.

Costuri acces: Accesul pe traseul de via ferrata costa 30 lei de persoana cu echipament propriu sau 100 lei de persoana cu echipament si instructor din partea Jump Adventure.

Traseul poate fi parcurs de persoane cu varsta minima 14 ani, minim 1.50m inaltime si conditie fizica buna.

Echipament: Obligatoriu casca, ham si lonja speciala pentru via ferrata, prevazuta cu mecanism de absorbtie a socurilor plus 2 carabiniere speciale pentru via ferrata, cu care ne asiguram in permanenta de sufa metalica a traseului. Optional, manusi.

In zona se poate inchiria echipament de la Jump Adventure (pagina lor Facebook), echipa care a construit traseul de via ferrata si care ofera contra cost si instructaj.

Retragere: Retragerea se face pe o poteca nemarcata prin padure.

Conditii meteo: Meteoblue Cheile Rasnoavei, Viewweather Rasnov.

Apel de urgenta: 0-SALVAMONT, adica 0725.826.668, sau numarul general de urgente 112. Coordonatele GPS ale traseului, pentru localizare: 45°32’42.94″N 25°31’4.84″E.

Surse:

Reclame

4 gânduri despre „Via Ferrata din Cheile Rasnoavei – jud. Brasov (C/D)

 1. Am fost sambata si am facut acest traseu. Am ajuns la locatie si am sunat la numarul celor de la „Jump Adventure” de mai bine de 7 ori dar telefonul cred ca era inchis. Ne-am hotarat sa urcam totusi pe traseu. Pana acum facusem doar 2 trasee de via verrata (cele din zona Lacu Rosu) si as putea spune ca din punct de vedere al „constructiei” par mai bine facute cele din zona Lacu Rosu (sunt mai noi). Am urcat pana la o intersectie Y si acolo am ales varianta de urcat in sus :). Am urcat pana sus , la o prapastie. Acolo traseul se incheia. Era o zona putin inclinata si la vreo 4 metri in fata se vedea un cablu de tiroliana care te ducea pe cealalta parte a stancii. Noi nu am avut ce face si ne-am intors jos si uite asa am facut si primul traseul de via ferrata de coborare. Ne-am intors inapoi si apoi am luat-o pe celalat traseu si am ajuns intr-un varf lateral. Traseul pe care l-am facut nu stiu daca e cel prezentat pe site dar a fost frumos. Cu siguranta ne vom intoarce si sper sa facem traseul complet.

  Apreciază

  1. Multumim pentru relatare.

   Recent am citit si descrierea plus comentariile de aici https://www.facebook.com/Alexander.Edelweiss/media_set?set=a.10155600474544642.1073742159.807794641&type=3 si nu suna deloc bine.

   Dintre traseele prezentate pe site, acesta este singurul pe care nu l-am parcurs personal, de unde si informatiile sumare. In urma relatarilor, pare gandit a fi abordat doar cu ghid.

   Conform site-ului Jump Adventure exista 2 variante de traseu: via ferrata mare si via ferrata mica. Posibil ca intersectia in „Y” sa fie locul unde se separa cele doua.

   Apreciază

 2. Am fost sambata, am sunat la numarul de contact, din pacate nu vine acolo doar pentru o persoana. Din traseul lung lipseste o bucata (care este retractabila – si o pun ei cand sunt acolo), din traseul mic lipseste o bucata la intrarea in traseu, cu atentie se poate trece. Am facut traseul scurt, foarte frumos, pacat ca nu e cineva acolo in permanenta, nu ma deranjeaza ca e cu taxa, dar macar sa fie acolo.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s